Szakmai alapelveink

A gyerek- és serdülőkori viselkedési- és magatartászavarok kialakulásának hátterében az egészséges fejlődést, a nevelési, tanulási folyamatot tartósan és súlyosan akadályozó pszichés fejlődési zavar vagy trauma, iskolai kudarc, családi vagy egyéb feszültség, „rossz társaságba keveredés”, gátlás, szorongás, visszavonulás, depresszió, inger- vagy veszélykeresés húzódik meg.

A gyerek- és serdülőkorban jelentkező viselkedési és magatartási nehézség tehát egy korábban jelentkező problémára ráépülő „másodlagos” tünet. A terápia csak akkor hatékony, ha a család segítségével a tünet mögött rejlő okot is feltárjuk és rendezzük.

A tünetek kialakulásának kezdeti szakaszában a folyamat az esetek nagy többségében lassítható, megállítható, vagy visszafordítható, a személyiség rendezhető. A tünetek rögzülése, esetleg életformává válása során a segítségnyújtás egyre nehezebb, de soha nem reménytelen.

A segítség kérése a változtatás első lépése, a változásért azonban meg kell dolgozni, ezt a munkát pedig szakembereknek kell összefogniuk, segíteniük.

 

A Chance Program részletes leírásához kattintson az következő hivatkozásra: A Chance Program élményterápiás utazásának meghatározása

 

2