Nálunk járt családok levelei

Gáborék története:

Kedves Pali!

Lassan egy hónapja érkeztünk haza Srí Lankáról és még mindig kicsit hihetetlen, hogy elmentünk…
Gábor fiúnk hamarosan 13 éves, most kezdte az iskolában a 7. osztályt. Az előző iskolaév vége felé, május végén, elkeseredésünkben, tehetetlenségünkben irtunk Neked e-mailt egy szerdai estén. Gábort akkor már egy ideje gyakorlatilag semmivel nem tudtuk kimozdítani a semmittevésből itthon, tanárai pedig az iskolában. Úgy látszott, az érdeklődését nem lehet felkelteni semmi iránt, csak a TV nézés, esetleg a számítógépes játékok kötötték le. Ezek is inkább csak odaszögezték a képernyő elé, mintsem, hogy szórakoztatták volna. Közös programot, beleértve a vacsorát is, szinte nem lehetett vele összehozni. Ezek a problémák már az iskola kezdete óta kísértek bennünket, tarkítva heves dühkitörésekkel, veszekedésekkel. Mindezt egyikőnk sem kezelte megfelelően, egyre türelmetlenebbek és tehetetlenebbek lettünk. Május végére gyakorlatilag menekültünk egymás elől, Gábor bezárkózott egészen.
Rólad először a Klub rádióban hallottunk, egy interjúban. A beszélgetés, amit Károllyal együtt hallottunk, azonnal felkeltette érdeklődésünket és a neten meg is kerestünk minden anyagot a programodról. Az elkeseredett szerdai e-mailünkre azonnal válaszoltál, azzal a nyugtalanító megjegyzéssel, hogy másnap gyorsan kellene találkoznunk, mert 2 nap múlva elutazol 3 hónapra…Ezt és a többit persze már tudod. A lényeg, hogy a megbeszélés, amibe Gábor is bekapcsolódott még másnap,olyan meggyőző volt és mi olyan elkeseredettek, hogy Gábor a péntek délutáni gépen már ott ült melletted Srí Lanka felé menet…Ma is zavarba jövök ettől, de ahogy kétségem akkor sem volt, hogy jól döntöttünk, ma sincs.
Szombaton már Srí Lankáról telefonáltatok. Szinte azonnal elkezdted küldeni a fotókat és a rövidebb, hosszabb beszámolókat. Gábornak Te lettél a mentora. Ezt külön nagy szerencsének tartjuk. Benned olyan emberrel találkozott a gyerekünk, akivel száz százalékban kompatibilis. Úgy látjuk ez sokat segít neki abban, hogy Veled természetesen, gátlások nélkül viselkedjen, így a problémái(nk) is rövid időn belül világosak voltak számodra. Egy héttel később már olyan fotók érkeztek, amiken Gábort olyan felszabadultnak és boldognak láttuk, ahogy itthon sajnos már hosszú ideje soha. Közben Gáborral is sokszor beszéltünk telefonon, Skypon. Korábban a beszélgetéseink pár szavas életjelek voltak csupán, itt szépen lassan kinyílt a kisfiunk és szívesen mesélt hosszabban is az élményeiről. Élményeiről, amiken keresztül Ő maga is egy másik Gábort kezdett megismerni. Egy közösségben kellett elfogadtatnia magát, elfogadni a többieket, gyerekeket, mentorokat. Ez a támogató közösség láthatóan már a kezdetektől nagyon jó hatással volt rá. El kellett fogadnia a csoport róla szóló visszajelzéseit és neki is meg kellett osztania a többiekkel kapcsolatos érzéseit. Ahogy mesélted, ez különösen érdekelte Gábort és Ti is sokat beszélgettetek a terápiás környezetről. Beindult az angol tanulás, reggelenként a munka és persze az élvezetek hosszú sora: Tuc-tuc, kismotor, jetski, wakeboard, ping-pong, röplabda és akkor még nem is beszéltünk a dobolásról, film-készítésről. A Srí Lankai környezet és emberek, egy más kultúra megismerése is nagy hatással volt rá.


A viharos gyorsaságú indulásnál abban maradtunk, hogy Gábor minimum egy hónapra megy és meglátjuk közben, hogy akar-e, tud-e maradni. Ez a kérdés a második héten eldőlt, ő maga kérte, hogy a program végéig, 3 hónapig maradhasson. Már indulás előtt megállapodtunk abban, hogy az utolsó két hétre mi is kiutazunk és azt a csoporttal, Gáborral együtt töltjük. Mi augusztus 15-én érkeztünk meg Srí Lankára, egy számunkra teljesen ismeretlen új világba. Közel három hónap elteltével boldogan ölelhettük végre meg egymást a colombói repülőtéren. A “bázisra” menet Gábor folyamatosan mesélt, már az első napra annyi közös programot tervezett, ami három napba sem fért volna bele.


Így megismerhettük az egész csapatot. Azt rögtön láttuk, hogy olyan embereket gyűjtöttél egy csapatba, akik hihetetlen érzékenységgel, elfogadással és segítőkészséggel viszonyulnak az emberekhez. Ki-ki saját egyénisége szerint különböző módon, de láthatóan egy cél érdekében munkálkodott azon, hogy ezek a gyerekek, fiatalok ráleljenek saját értékeikre. Már az első napon volt egy csoportos megbeszélés, ami Gáborról és rólunk szólt. Nem volt könnyű egyikünknek sem. Az itthon, Gábor nélkül eltelt idő alatt mi magunk is sokat gondolkodtunk azon, hogy vajon miért is kell most egészen Sri Lankáig utaznunk… Azt persze sejtettük, hogy nem arról van szó, pusztán, hogy a gyerekünk hogyan viselkedik. Egy család vagyunk. Azzal azonban, hogy mindent hárman csinálunk, de főleg mi ketten, szülők alakítjuk életünket, a gyerekünk életét így, ahogy, ott Srí Lankán kezdtél bennünket szembesíteni. Nagyon nagy segítség volt ebben a többi mentor visszajelzése is, köszönet érte mindannyitoknak! Az eltöltött közel két hét nagyon tanulságos, sokszor fájdalmas, de egyben nagyon élvezetes is volt. Gábor sok élményét együtt is átélhettük, néha kevesebb, sokszor több sikerrel. Azt megértettük, hogy ez csak az út eleje, amihez nagyon nagy segítséget kaptunk, de magunknak kell végigjárnunk. Amikor hazaértünk, Gábor azt kérdezte, hogy szerintünk a mi családunk meggyógyul-e. Aztán Ő maga válaszolt is: szerintem igen, nekem kell a legkevesebbet, nektek kettőtöknek többet dolgozni ezen.

Egyetértettünk.
Azóta elkezdődött itthon az iskola. Nem egy új Gábor kezdte el, hanem egy megerősödött, nagyobb önbizalommal rendelkező régi Gábor, akiben nagyon sok örömünk van és lesz a jövőben.
Nem könnyű külső segítséget kérni, ha az ember már tehetetlennek érzi magát a gyereknevelésben, együttélésben. Egyre nehezebb, ha már sokféleképpen próbálkozott. Most azt érezzük, hogy Benned és a programodban nagyon erős támaszra leltünk. Köszönjük a munkádat, munkátokat és nagyon sok sikert kívánunk a továbbiakhoz!


Zsófia és Károly”

 

Gábor 2013 nyarán (12,5 évesen) vett részt az élményterápiás utazáson. Azóta már nagykorú, tünetmentes, hosszan tartó párkapcsolata van, végzi a gimnáziumot, hétvégenként pizza futár. A család harmonikusan működik.

 

 

T.  család története:

Történetünk, 2012 őszén kezdődött, amikor kisfiúnk elkezdte az óvodát. Kezdettől fogva félt a gyerekektől, nem ment oda a játékokhoz sem, ha volt ott más kisgyerek. Nem fogadott el ételt, italt az óvodában, nagyon sokat sírt. Néhány hétig ott voltam vele délig és lassan megszokta a közösséget, de beilleszkednie nem sikerült. A dajka nénit nagyon megszerette, megbízott benne és szép lassan elfogadott tőle egy-két fajta ételt.

Aztán kezdődtek a problémák. Kisfiúnk, nagyon jó magaviseletű volt, de néhány kisgyereket fegyelmezni kellett az oviban, ami rendben is van, csak itt a módszerek hagytak rengeteg kívánni valót maguk után.  A második évben kezdett kisfiam jobban mesélni az óvodai dolgokról, történésekről / amikre rá is kérdeztünk az oviban, hogy valóban így volt-e / és egyre szorongóbbá vált. Kiderült, hogy retteg attól, hogy vele is az történik az oviban, ami néhány pajtásával. Miután néha bele erőltették, néha pedig megvonták tőle az ételt büntetésből, mert rossz evő volt, végül kivettük az óvodából.

Rossz állapotban volt, amihez még jöttek furcsa szokások és rituálék. Ezek egy része már korábban is jelen volt, például:

Nyáron is csak hosszú ujjú pólóban és hosszú nadrágban, zárt cipőben volt.
Az ágyában a 20-25 plüss figurát minden este ugyan abban a sorrendben kellett beállítani.
Mindent gyűjtögetett, számára minden kincs volt.
Mindig ugyanazon az útvonalon kellett közlekedni.
Medencébe, Balatonba nem ment be három éves korától.
A kanapé bizonyos mintáira nem szabadott ráülni senkinek, illetve az étkezőben az ő székére sem, mert más szaga lesz.
Nagyon rugalmatlan volt, minden apró változás megviselte, kiborult tőle.

A nyarat is beleszámítva 8 hónapig volt itthon kérelemmel. Rosszkedvű volt, nem akart játszani sem velünk, a házból alig tudtuk kicsalogatni. Egyre több dühkitörése volt. Ételt csak néhány félét fogadott el és ezeket kérte hónapokig.

Mivel első gyermek volt, nem volt összehasonlítási alapunk, de éreztük, hogy valami nincs rendben.

Közben kisfiamnak ikertestvérei születtek és bármennyire is igyekeztünk egyensúlyban tartani a dolgokat, megviselte, hogy osztoznia kell rajtunk.

Segítséget kellett kérnünk. Egy ismerősünk, hasonló dolgokat tapasztalt a kisfiánál és ajánlott nekünk egy intézményt, ahol megkezdődött a kivizsgálás. Először ambuláns, majd több napos vizsgálatok következtek. Olyan diagnózis született, amivel nem jutottunk előbbre. Kezelés, esetleg fejlesztés nem járt, így a probléma maradt, majd rövid időn belül erősödött. Jött az agresszió felénk és a testvérei felé, mindenre dühkitöréssel reagált. Újabb időpont, újabb vizsgálatok és a következő diagnózis az autizmus spektrumzavar lett.

Elindultak a fejlesztések és mellette pszichológushoz jártunk. Találtunk egy szuper óvodát, ahol kisfiúnk nagyon megszerette az óvó néniket, dajka néniket. Hamar beilleszkedett és rengeteg törődést és szeretetet kapott mindenkitől.

Nagyon jól ment a fejlesztés, a pszichológust is nagyon szerette, de itthon egyre erősödtek az agresszív megnyilvánulások. Eleinte néha megszorította a testvérei kezét, később már durván bántani akarta őket és minket is. Egyik pillanatról a másikra változott a kedélyállapota. Már szinte testőrként kellett óvni a kicsiket. Ekkor egy nagyon kedves és segítőkész gyermekpszichiáter segítségét kértük, illetve folyamatosan jártam szülőtréningekre, bújtam a könyveket, próbálgattuk a különféle segítő módszereket, de igazán semmi nem vált be. Ekkor a doktornő enyhe nyugtatót írt fel kisfiúnknak, mert a viselkedését veszélyesnek nyilvánította a testvéreire nézve. Borzalmas volt végig néznünk, ahogy az okos, kedves és szeretnivaló kisfiúnk teljesen kifordul önmagából és mi nem tudunk segíteni rajta. A gyógyszer nem használt és ha használt volna sem tudtunk belenyugodni, hogy gyógyszeren éljen, ki tudja meddig.

Kutattam tovább az interneten, kisfiúnkra jellemző dolgokat kerestem, így találtam rá Tomi történetére. Egy 13 éves fiúról szólt a riport, aki agresszív volt a családjával. Ezen a riporton keresztül találtam rá a Chance Programra. Mindent elolvastam róla, esténként pedig a rádió interjúkat hallgattam, amelyekben a program megálmodója és létrehozója Vaskuti Pál klinikai szakpszichológus mesél az élményterápiás utazásról. Azonnal megfogott az egész program, illetve Vaskuti Pál és fia Vaskuti Gergely munkássága a gyermekvédelem területén. Napokig erről beszélgettünk itthon és a párommal mindketten úgy éreztük, hogy végre megtaláltuk azt, amire kisfiúnknak szüksége van. Felvettük a kapcsolatot Palival és Gergővel.

Hamarosan sor került az első találkozásra és itt ért minket az első meglepetés. Kisfiúnk, aki zárkózott volt, nehezen teremtett kapcsolatot, az első találkozás után hazafelé, azt mondta: „Anya, én nagyon szeretem a Palit.” Itthon sokat beszélgettünk vele a programról, Paliról, Srí Lankáról és ő azt mondta:” Menjünk el!” Egy valamihez ragaszkodott, hogy együtt menjen az egész család.

Így kezdődött el a mi nagy utazásunk. Egy hónapot töltöttünk Srí Lankán Paliékkal, ahol bizony teljesen megváltozott az életünk! Kisfiúnk, a negyedik napon levetkőzött és bement a medencébe, aztán már az óceán sem volt ijesztő számára. Új ételeket kóstolt meg és időjárásnak megfelelően öltözött. Furcsa szokásait, rugalmatlanságát ledobva, egy boldog, érdeklődő, kiegyensúlyozott kisfiút láttunk, aki képes volt békésen játszani a testvéreivel. Sokkal nyitottabb lett, amit nagymértékben köszönhetünk a helyi embereknek is, amit ők a kedvességükkel, közvetlenségükkel, vidámságukkal és hatalmas gyermekszeretetükkel értek el.

Paliék fantasztikus dolgokat tettek és csodálatos pillanatokat szereztek nekünk. Kisfiúnkkal együtt, mi is nagyon sokat tanultunk és változtunk. Megtaláltuk azt az utat, amin haladnunk kell. Persze, ezért tenni is kell, de mindent megér, hiszen az utazásunk óta eltelt egy év és velünk azóta is rengeteg jó dolog történt és a hatalmas fejlődést mások is tapasztalták. Elsősorban a családunk, a közvetlen környezetünk, az óvoda, majd a szakemberek, akik előtte egy évvel is vizsgálták kisfiúnkat, aki azóta iskolás lett. Sok barátja van, gyorsan beilleszkedett az osztályba, szeret oda járni és nagyon jó tanuló. Testvéreivel jó a kapcsolata, sokat játszanak együtt, az agresszív megnyilvánulások teljesen eltűntek.

Mi tapasztaltuk, hogy tényleg nincs elrontott élet! Ott az esély a gyógyulásra, arra hogy minden jobb legyen, hogy minden más legyen. Csak élni kell vele és tenni kell érte! Hálásan köszönjük Palinak és minden kedves munkatársának, hogy ezt az esélyt mi megkaphattuk! Nagy-nagy szeretettel gondolunk Rátok és mindent köszönünk!

T. Család”

A T. Család utazása óta eltelt két év. A kisfiú azóta is tünetmentes, az iskolában befogadták, viselkedésével nincs gond, tanulmányait jó színvonalon végzi. A család harmonikusan működik, és a testvéreivel azóta is jó a kapcsolata.

>>>>>>>>

A továbblépéshez kattintson az alábbi linkek egyikére:

A módszerről bővebben

Kiknek ajánljuk

Program és hasznos információk

Jelentkezem

2