A módszerről bővebben

 Vaskuti Pál 40 éves szakpszichológusi és az élményterápiás eszközök terén szerzett 13 éves tapasztalata alapján egy speciális módszert alkotott meg. Ehhez egy élményterápiás központot alakított ki Kahawán, ahol egy összeszokott stábbal dolgozik.


A hagyományos családterápia mesterséges környezetben, egy rendelőben folyik, a család legfeljebb hetente egy-két órára találkozik a pszichológussal, ezzel szemben az élményterápiás utazás a valóságban történik, melynek során egy hónapig lakunk együtt a családokkal, különböző helyzeteket élünk meg együtt, és azonnali visszajelzést tudunk adni. A mindennapi helyzetekben és a kiutazó családra szabott speciális programok révén eredményesebben tudjuk a családban lévő működési-, vagy funkcionális zavarokat feltérképezni, majd egyéni- és család konzultációk segítségével átalakítani, megszüntetni vagy az esetleges hiányosságokat bepótolni.

A családi élményterápiás utazás intenzív és hatékony. Ez másfajta igényt szolgál ki, mint az eddigi gyakorlatunk. Azért rövidebb, mint három hónap, mert ha együtt jönnek a szülők a gyerekekkel, a családi dinamikán könnyebb dolgozni. Különösen hatásos lehet ez a módszer, amikor a családi egyensúly helyreállása még vissza tudja billenteni a gyereket, mert még nem rögzült a tünet.

A hagyományos, két-három hónapos turnusokban a hangsúlyos rész, amikor a gyerekkori elakadásokat derítjük ki, a traumákat dolgozzuk fel. Komoly egyéni fejlesztést is biztosítunk szociálisan és a képességek, készségek terén.

Az eredményesség érdekében az egy hónapos családi turnusokban egyszerre maximum két családdal foglalkozunk.

Együtt a család

A hagyományos pszichoterápia és családterápia, valamint a Chance Family Program élményterápiás utazása közti tartalmi és technikai különbségek:

– A családi élményterápiás utazás célközönsége azok a családok, akiknek a hagyományos pszichoterápia és/vagy családterápia nem tudott segíteni.

– A hagyományos pszichoterápia és családterápia a „téren és időn kívül” létezik, az élményterápiás utazás pedig az „itt és most”-ra épül.

– A hagyományos pszichoterápiában és családterápiában a bizalom sokkal nehezebben és hosszabb idő alatt alakul ki, mint az élményterápiás utazás során. A legtöbb családban már az első beszélgetésen.

– Az élményterápiás utazás során a család részéről már hamar kialakult bizalom egyre erősödik, a család sokkal gyorsabban túljut a tünetek által biztosított kóros egyensúly felbomlásából következő negatív érzéseken, mint a hagyományos pszichoterápiában vagy családterápiában.

– A hagyományos pszichoterápia az egyénre, a csoportterápia az egyénekre és a csoportra, a családterápia a családra koncentrál, ezzel szemben a Chance Family Program élményterápiás utazása során mindhárom a munka fókuszába kerül.

– A hagyományos pszichoterápia és családterápia a páciens által „hozott anyaggal” dolgozik (emlékekkel, történetekkel), az élményterápia ezen kívül a közösen megélt élményekkel is.

– Az élményterápiás utazás, az egy hónapos együttélés során sokkal nehezebb (akár szándékosan, akár akaratlanul) „becsapni” a pszichológust, mint a hagyományos pszichoterápia vagy családterápia során.

– A hagyományos pszichoterápia és családterápia elsősorban a szavak szintjén zajlik, az élményterápia pedig a történések szintjén.

– A hagyományos pszichoterápiában pozitív és negatív indulatáttétekkel kell dolgozni, az élményterápiában ezen kívül valódi indulatokkal, érzésekkel és érzelmekkel is.

– A hagyományos pszichoterápia és családterápia időtartama heti egyszeri 45-90 perces időre korlátozódik, a családi élményterápiás utazás során pedig egy hónapig élünk együtt azokkal, akik változni szeretnének.

– A hagyományos pszichoterápiában és családterápiában a találkozások közti időben a páciens/család és környezetük gyakran sok mindent visszarendeznek, gyakran szinte elölről kell kezdeni a terápiás beszélgetést. Az élményterápiás utazás során a család és a terapeuta kapcsolata gyakorlatilag folyamatos.

– Az élményterápiás utazás során a résztvevők igazi közösséggé válnak, és segítik egymás változását, a hagyományos pszichoterápiában (kivéve egyes csoportterápiákban) nem létezik ilyen közösségi háló és társas hatás.

– A hagyományos pszichoterápia vagy családterápia általában egy-egy módszert alkalmaz, mi ötvözzük a módszereket.

– A Chance Family Program élményterápiás utazásának az eszköztára sokkal bővebb, mint a hagyományos pszichoterápiáé és családterápiáé.

– A hagyományos pszichoterápia és családterápia időben nem korlátozott, tarthat hónapokig vagy évekig, a családi élményterápiás utazás határozott idejű, általában egy hónap. Ez azzal a hatással jár, hogy sokkal intenzívebben dolgoznak a családok, mint a hagyományos módszerek esetén. Ha ennek ellenére sem tudnánk a határozott időre elérni a kívánt eredményeket, akkor szakembereink otthon folytatják a munkát a családokkal.

– A hagyományos pszichoterápia és családterápia helyszíne általában a páciens lakóhelyéhez közeli rendelő, az élményterápiás utazás pedig a hozzánk fordulók lakóhelyétől több ezer kilométerre, Srí Lankán zajlik, s korántsem egy rendelőben, hanem döntően Kahawában, egy kis faluban. Az utazás, a mindennapokból való kilépés, a mindennapi életnek a távolból való szemlélése fokozza a terápia hatékonyságát.

– A hagyományos pszichoterápiában és családterápiában a pszichológus „fehér lap, amire bármit fel lehet írni”, döntően csak szakember mivoltát mutatja meg, az élményterápiás utazás során mindannyian „kiterítjük a lapjainkat”, minden résztvevő megismeri egymás múltját és problémáit.

– A hagyományos pszichoterápiában és családterápiában a konkrét esetek szintjén nehéz meghatározni a pszichológus szerepét a gyógyulásban, az élményterápiás utazás során ez sokkal világosabban látszik.

– Az élményterápiás utazás a hozzánk forduló, valóban kétségbeesett szülők, gyerekek és fiatalok részére sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos pszichoterápia vagy családterápia.

– A hagyományos pszichoterápiát és családterápiát általában egy, vagy maximum két szakember végzi, az élményterápiás utazás során a stáb több főből áll, és igazi közösségként dolgozik együtt.

Kattintson a továbblépéshez az alábbi linkek egyikére:

Kiknek ajánljuk

Program és hasznos információk

Nálunk járt családok levelei

Jelentkezem

2