Már Sri Lankán a téli Chance Program turnus

17 november 2013

Szeretném még egyszer megköszönni Garai-Korzim Dávidnak, hogy 2013 nyarán azon felül, hogy remek mentor volt, a www.chanceprogram.hu web oldalon olvasható blog bejegyzéseket is elkészítette. Az október 25-én indult új csoporttal kapcsolatos blogot (Dávid hiányában) én (Vaskuti Pál) fogom frissíteni.

A nyár egyik fontos tapasztalata volt, hogy bármennyire is felkészültek Srí Lanka-i munkatársaink, jobb, ha én előbb kimegyek, és mindent elrendezve fogadom a többieket.

Nem egyedül indultam el.  A 13 éves Gábor (aki korábban depresszió és indulatkezelési problémák miatt töltött velünk Srí Lankán három hónapot) olyan jól megtanult kint wakeboardozni, hogy a Spunky Munky Wakeboard Camp vezetője felajánlotta Neki, hogy a főszezonban (novembertől januárig) segítsen a Campben (tanítsa a kezdőket, mutasson trükköket a gyakorlottabbaknak, ha kell, vezesse a motorcsónakot, stb.), és viszonzásul a főnök, aki maga is versenyző volt, újabb trükkökre tanítja.  Ez remek kiegészítése lesz a az egyéni és csoportos pszichoterápiának.

wakeboard

Velünk jött még a 16 éves Endre, akinek a szülei féltek, hogy a hosszú repülőúton „bepánikol”, ezért nem mertem a később érkező mentorára bízni.

Gamini (a bérelt ház tulajdonosa) ősszel befejezte a nagyobb épületben az amerikai konyha kialakítását, így ez a ház öt szobás lett, négy fürdőszobával.

A kisebb épületben két apartmant alakítottunk ki, az egyik két-, a másik egyszobás.

Szülői engedéllyel a gyerekek vezethetnek robogót és tuk-tuk-ot (motoros riksát), ezeket a két gyerekkel kiválasztottuk és megvettük.

Minden egyéb szükséges tartós- és fogyóeszközt (új TV-ket, DVD lejátszókat, mindkét házba wi-fit, stb.) beszereztünk, és vártuk a másik két gyerek (a 14 éves Tamás és a 17 éves Zoltán), valamint a mentorok november 6-i érkezését. (Tamás/Tomi az egyetlen, aki saját nevén szerepel a blogban, mert családja vállalta, hogy „adják a nevüket, arcukat” a Chance Programot bemutató dokumentumfilmhez.)

Tamas

Az első napok az ismerkedéssel, péntek esti diszkóval, egész szombat éjjel tartó szingaléz fesztivállal és úszással, szörfözéssel teltek.

(Devol ünnep)

A gyerekek a Srí Lankai élményterápia idejére magántanulói jogviszonyba kerülnek otthoni iskoláikban, ezért most szaktanárokat választottunk mentoroknak. (Ha megnéztétek web oldalunkat és a „Kétségbeesett szülők – a trópusokon a megoldás” Facebook oldalunkat, tudjátok, hogy minden gyereknek saját mentora van, valamint a csoporttal két pszichológus dolgozik.)

Hétfőn elkezdődött a tanítás. Több gyerek évek óta nem jár rendszeresen iskolába, aki jár, annak is hatalmas lemaradásai vannak. A három hónap alatt szeretnénk megszerettetni velük a tanulást, az olvasást és pótolni a hiányosságaikat. Az angolt helyi tanár tanítja, (aki nem beszél magyarul), ezen kívül matematika-számítástechnika, magyar, biológia-földrajz szaktanárunk van. A többi tárgyból is felzárkóztatjuk a gyerekeket. A gyerekek ½ 9-kor kelnek, és délelőttönként négy, 40 perces órát tartunk.

szertartas_1

 

2