A korona vírussal kapcsolatban a következőket gondolom, és teszem

10 március 2020

Jelenleg az egyén szintjén a megelőzés a legfontosabb, azaz megelőzni, hogy mi magunk, vagy a szeretteink (esetemben a rám bízott három gyerek és velem dolgozó felnőttek is) megfertőződjenek, és akár a vírusban, akár a másodlagos következményeiben esetleg meghaljanak.

A Chance Program élményterápiás utazásán Görögországban jelenleg résztvevő 12, 16 és 17 éves gyerekek szüleinek a következő levelet írtam tegnap (márc.9-én):

„Sziasztok!

A korona vírus miatt a mai naptól a fertőzés veszélyének elmúlásáig senkit nem engedek a házba, aki zárt levegőrendszerű tömegközlekedéssel (repülő, távolsági autóbusz) jön.

Ha úgy érzem, (és ez bármikor előfordulhat) karantént vezetek be a házban, és senkit nem engedek se ki se be. (10 főre 2 hónapra beszereztem a megfelelő készletet.)

Kérem ehhez a két intézkedéshez a beleegyezéseteket (minden törvényes képviselőét), nehogy később azzal legyek vádolható, hogy gyereketek személyes szabadságát korlátoztam, netalán fogva tartottam, és megakadályoztalak titeket a szülői felügyeleti jogotok gyakorlásában.

Ha ezekbe az intézkedésekbe nem egyeztek bele, kérem, azonnali hatállyal gondoskodjatok arról, hogy gyereketek megfelelő felügyelet mellett elhagyhassa a házat és haza jusson. Kérem, értsétek meg, és járuljatok hozzá ahhoz is, hogy (szerződésünk ellenére) ez esetben (rajtunk kívül álló okok miatt) kíséretet nem tudunk biztosítani, ha ezt a mentorok önként nem vállalják.  Mindenképpen azt javaslom, gondoskodjatok arról, hogy gyereketek gépkocsival jusson haza.

Viszont ha a globális vírusveszély ellenére a Chance Program folytatása mellett döntötök, továbbra is elengedhetetlennek tartom, hogy legalább 10 napra ide gyertek, ezért kérlek titeket, (ha jöttök), gépkocsival jöjjetek, és gyertek minél előbb (még márciusban, nehogy belefussunk a ház esetleges lezárásába), és a kiutazásotokig lehetőleg kerüljetek el minden nyilvános helyet.

Várom mielőbbi és egyértelmű válaszotokat.

Pali”

Mindhárom gyerek szülei elfogadták ezeket a feltételeket.

Ma már ezt írtam:

„Sziasztok!

Köszönöm minden szülőnek és a munkatársaimnak, hogy elfogadtátok korábbi javaslataimat a leutazásotokkal és az Epia-i ház esetleges lezárásával kapcsolatban.

Négy új hír:

  1. Olaszország teljes karanténnak nyilvánítása https://24.hu/kulfold/2020/03/09/olaszorszag-karanten-koronavirus/
  2. Izrael minden beutazóra vonatkozó kéthetes karantén elrendelése https://index.hu/kulfold/2020/03/09/ket_hetes_hazi_karanten_var_mindenkire_aki_belep_izraelbe/?fbclid=IwAR1dMi8OU4__m4OaRYTADujDVfBQl8zXCty2M-qCa0KThXGcPNwBBdq-Lm4
  3. az USA hatóságainak helyzetértékelése https://24.hu/kulfold/2020/03/09/koronavirus-egyesult-allamok/
  4. a magyar országos tiszti főorvos rendelkezései https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200308/koronavirus-magyarorszagon-orszagos-latogatasi-tilalom-lepett-ervenybe-418523

 

valamint,  jogi tanácsadóm véleménye:

„Az a helyzet, hogy ha a szülők bele is egyeznek a karanténba, nem tarthatsz vissza senkit, nem vagy hatósági jogkör gyakorlója. Tehát, ha lezárod a házat, valójában a se ki se be csak önkéntes alapon működik, és bármikor dönthetnek úgy a szülők, hogy meggondolják magukat. Ha ebben az esetben akadályozod a szabad mozgást, akkor az bármennyire is furcsa, de személyi szabadság megsértése. A végszükség lehetne kimentési ok, de azt neked kellene bizonyítani. Akkor tudod hivatalosan megakadályozni, hogy valaki elmenjen, ha hatóság zárta le a térséget. Talán a program felfüggesztése a legjobb.”

és, néhány új szempont:

Egy elhúzódó járvány esetén fogalmam sincs, mi a kellő gondoskodás a gyerekekről, munkatársaimról és saját magamról. Véleményem szerint ezt meghatározni gyerekek esetében a törvényes képviselő joga és kötelessége, amit nem ruházhat át másra, és nem is értékelhet az én helyzetmegítélésem alapján felelősséggel, főleg, ha a gyerek más országban tartózkodik.

A felnőttek (így én is) magunk döntünk, és nem kényszeríthetem a mentorokat arra, hogy Görögországban maradjanak.

A vírus hosszú lappangási ideje miatt a gyerekeket a mai naptól nem engedem ki a házból. A konditerem, a boksz, az öltözők, a gokart, a játékterem, a tömegközlekedés, és számtalan egyéb hely és program kiszámíthatatlan veszélyeket hordoz. Ma és holnap én még kimegyek a városba a készleteket feltölteni, de szerda (márc. 11) déltől áttérünk a saját tartalékok használatára.

Kiszámíthatatlan továbbá, hogy a gyerekek hogyan fognak a bezártságra, és a családjuktól való kényszerű távollétre reagálni.

Fentiek miatt a helyzet átértékelését, és a Chance Program élményterápiás utazásának azonnali felfüggesztését, és később, biztonságos időben történő folytatását javaslom.

Tisztelettel kérek minden szülőt, jöjjön azonnal gépkocsival a gyerekéért, és gyereke mentoráért.

Várom válaszotokat

Pali”

A vírushelyzet egy nap alatt is drasztikusan romlott, a világméretű járvány kitörésének napról napra nő az esélye – ezzel szemben a magánember részére csak azt a védekezési lehetőséget látom, hogy felkészül az egyéni karanténra, azaz egy relatíve szeparált helyen több hónapos készletet halmoz fel élelmiszerből, tisztasági szerekből, gyógyszerekből, és minden egyébből, amit szükségesnek érez, és amire lehetősége van. Mi, Görögországban beszereztünk még egy nagy hűtőt, és egy 300 literes mélyhűtő ládát, ezeket is telepakoltuk kajával (főleg hússal), valamint felhalmoztunk többfajta egyéb tartós élelmiszert, tisztasági szereket, gyógyszereket, vitaminokat. Beszereztünk egy modern víztisztítót, és hozzá több ezer liter vízhez elegendő szűrőbetétet.

A vírus hosszú lappangási ideje miatt már most javaslom mindenkinek, hogy kerülje a forgalmas helyeket, rendezvényeket, lehetőleg ne használjon tömegközlekedést, semmiképpen ne utazzon zárt levegőrendszerű járműveken (távolsági busz, repülő), és naponta többször fertőtlenítsen.

Azt is javaslom, hogy ne hagyatkozzunk az ország (Magyarország vagy esetemben Görögország) közegészségügyi hatóságainak értékelésére, mert egyrészt fogalmuk sincs a veszély tényleges mértékéről, másrészt egyéb szempontok (pl. országos pánik elkerülése) miatt várhatóan nem kapunk megfelelő tájékoztatást, és nem léptetnek életbe időben megfelelő óvintézkedéseket. Ezzel szemben várható, hogy Orbán Viktor és kormánya a nemzet megmentése érdekében elsőként fogja a világon lezárni az országhatárokat.

Magyarországon tömegek vesztették el bizalmukat a politikusokban, ezért, (bármilyen hírre vagy álhírre) bármikor pánik alakulhat ki, ami, ismerve a közhangulatot és az átlagos morális szintet, fosztogatásokhoz és lincselésekhez vezethet. Szerintem Magyarország arra sincs felkészülve, hogy egy ilyenfajta pánikot kezeljen.

Ha nem találják meg, és nem teszik mindenki számára hozzáférhetővé záros határidőn belül a vírus (és mutációi) ellenszerét, a járvány világméretűvé válhat, és olyan fokú világgazdasági válságot eredményezhet, amire még nem volt példa. Már látszik a turizmus lassulása, esetleges leállása – ezzel párhuzamosan az idegenforgalomban érdekelt cégek (irodák, repülőtársaságok, szállodák, stb.) megrendeléseinek drasztikus csökkenése. Látszik bizonyos árucikkek hiányának kialakulása. Tömegrendezvényeket, sporteseményeket, kiállításokat stb. mondanak le világszerte, amit komoly figyelmeztetésként kell értékelnünk.

Egyes országok (Franciaország, Olaszország, Németország) felelősen erősítik a potenciális egészségügyi ellátást, ami nem több, mint az általuk sejtett betegség és mértékének a kezelésére való felkészülés. Az egyelőre lokalizált (bár a legutóbbi információk szerint pl. Olaszország egészét érintő) területi karanténok száma egyre szaporodik, ugyanakkor a vírus újabb és újabb helyeken jelenik meg és szed halálos áldozatokat.

Mi lesz, ha tényleg országhatárokat zárnak le? Megbénul a kereskedelem, leáll a nyersanyag utánpótlás, megszűnik a termelés? Nem lesz élelmiszer utánpótlás? Ki mer majd bemenni dolgozni? Leáll a tömegközlekedés és az egyéb szolgáltatások? Leállnak a víztisztítók? Honnan lesz ivóvíz?

Bízzunk kormányunk felelősségérzetében, abban, hogy megszervezi a válsághelyzetben szükséges egészségügyi ellátást, átsegít minket a várhatóan huzamos nélkülözésen, biztosítja az alapvető árucikkeket, s ha még jövő télen is szükséges, a megfelelő fűtőanyagokat.

Mi lesz, ha fejletlen (pl. Afrikai, Közel-keleti) országok lakossága kezd (most már egészségügyi okokból is) menekülni Európa felé?

Kívánom, hogy ne legyen igazam, de javaslom, mindenki egyénileg készüljön fel egy elhúzódó járványra és gazdasági válságra, tegyen meg minden óvintézkedést szeretteiért és önmagáért.

A magánember az ilyen kritikus helyzetekben méretteti meg magát. Javaslom, hogy lehetőségünkhöz mérten figyeljünk oda a tágabb környezetünkben élő idősekre, betegekre, fogyatékkal élőkre és egyéb rászorulókra is, hogy a helyzet normalizálódása után tudjunk tükörbe nézni.

Ez tehát az én magánvéleményem.

Pali

2