A cunami és a HELP falu

12 január 2020

Ebben a blogban nem talál fikciót az olvasó. A szereplők valós emberek, amennyiben felismerhetőek, a volt páciensek illetve törvényes képviselőik hozzájárultak a róluk, vagy általuk írottak, illetve a róluk készült képek megjelenéséhez.

A Chance Program élményterápiás utazásának története a 2004-es cunamival kezdődött, amikor december 26-án megmozdult a Föld Indonéziában.

A modern televíziózás korában, amikor egyenes adásban látunk forradalmakat, háborúkat, terrorista- és antiterrorista akciókat, járványokat, éhínséget valamint természeti katasztrófákat, megtanultuk, mennyire védtelenek vagyunk. Az újabb és újabb sokk, és azok feldolgozása (távolítása) során úgy tűnt, egyre érzéketlenebbé válunk mások szenvedései iránt.

Most azonban megmozdult a Föld és megmozdult a Világ. Helyenként 36 méter magas hullámokkal a szárazföldre csapódva eljött a „cunami”. Néhány óra alatt végigpusztította dél-kelet Ázsiát, s elért Afrikáig. Szemünk láttára tűntek el falvak és városok, százezrek haltak meg és milliók váltak hajléktalanná.

Minden védekező mechanizmusunk csődöt mondott a borzalmas pusztítás láttán, sokunkban felsejlett a „világ vége”, a tudósítók atomtámadáshoz hasonlították a víz erejét.

    blog1_képSrí Lankán 35 000 ember halt meg, 2 000 gyerek maradt árván, százezrek vesztették el otthonukat.

Önkéntesekből álló csoportunk a cunami után egy hónappal kidolgozta a HELP Programot.

A HELP Falut a Magyar Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány Srí Lankán nyitotta meg 2006. májusában.

HEALTH EGÉSZSÉG (egészségügyi, pszichológiai segítség)
EDUCATION  OKTATÁS  (alapfokú oktatás)
LIFE ÉLET  (élet-, lakás- és munkafeltételek)
PROTECTION  VÉDELEM   (szülő- és gyermekvédelem)

                           


Több házból és szakmai egységekből álló intézményt építettünk fel, amelyben az árván maradt gyerekeket olyan szülők, nagyszülők  nevelik, akik saját gyerekeiket vesztették el. 

blog1_kép2

A HELP Program nem csak a természeti-, vagy humán katasztrófák esetén lehetséges segítségnyújtás különleges formája, hanem megvalósítható bármely olyan országban is, ahol gyermekmentés szükséges, mert tömegesen halnak meg, lesznek gyerekkereskedelem áldozatai árva és/vagy ellátatlan gyerekek.

blog1_kép4         blog1_kép3
Az alapkő letétele szeptemberében volt. Az építkezés kilenc hónapig tartott.

A HELP Program legjelentősebb értéke, hogy az árva gyerekeknek nagykorúvá válásukkor nem kell elhagyniuk otthonukat, saját tulajdonukká, és nevelőszüleik tulajdonává válik az ingatlan.


Dietmár volt az első, aki meggyógyult Srí Lankán.

Tudtam, hogy a postán biztonsági őr.

– Szia Diti! Akarsz jönni három hónapra Srí Lankára segíteni nekem egy építkezésen?
– Packó, te mindig hülyéskedsz.

A korábban általam vezetett gyermekotthonokban a gyerekek Packónak hívtak, így nem lepődtem meg, hogy évekkel később Dietmár így szólít.

– Mit építesz?
– Egy falut a cunami után árván maradt gyerekeknek és olyan felnőtteknek, akik a saját gyereküket vesztették el. Új otthont és családot adunk nekik.

Délután bemutattam a projektet finanszírozó alapítvány elnökének. Azt nem mondtam el, hogy Dietmár az elmúlt években szinte minden kábítószert kipróbált. Annyit kértem tőle, hogy mire indulunk, legyen tiszta.

blog1_kép5Sarath – a tervező – kivitelező, Diti és az építő brigád

A HELP Falut 2006 májusában nyitottuk meg Srí Lankán. Diti azóta is tiszta, nem használ tudatmódosító szereket, vagyonőrként dolgozik, párkapcsolatban él, imádja kisfiát. A következő blog bejegyzés Dietmárról fog szólni.

blog1_kép6

 

2