Vaskuti Pál jelentkezik Sri Lankáról

17 július 2014
Vaskuti Pál

Vaskuti Pál

A tanév során a gyerekek magántanulói jogviszonyban vannak, velünk tanulnak és levizsgáznak az iskoláikban, miután hazamentünk.

Tavasszal négy (13,5 – 17 éves) gyerekkel jöttünk. Hárs Anna (matematika-informatika szakos tanár) másodszor jött mentornak (most nyáron mindenki örömére már harmadszor van velünk), és jött velünk egy magyar szakos tanár. A gyerekek között volt Asperger szindrómával diagnosztizált, volt tudatmódosító szereket használó, volt indulatkezelési problémákkal küzdő, és volt, aki kimagasló képességei ellenére iskolai (és egyéb) kudarcokat halmozott fel. Meglepő és megható volt látni az Asperger szindrómával diagnosztizált gyerek kinyílását, és a többiek változását is

Most nyáron sincs egyszerre velünk több, mint hat gyerek. Általában három hónapot maradnak, de van, akinek elég egy, illetve két hónap. Összesen 10 gyerek vesz részt a Chance Programban június eleje és augusztus vége között.

Most nyáron három olyan gyerek van, akit Asperger szindrómával diagnosztizáltak, van több örökbefogadott gyerek, akiknél serdülő korban jelentkeztek a problémák, és vannak olyanok, akiket egyéb okból mondanak „nehezen kezelhetőnek”. Szinte minden gyerek megfordult korábban már különböző szakembereknél és gyermekpszichiátrián.

Módszerünk (melynek leírása megtalálható a www.chanceprogram.hu web oldalon) a mostani gyerekeknél is jelentős fejlődést eredményezett már az eddig eltelt alig 1,5 hónap alatt is.

Korábban is több gyereknél/fiatal felnőttnél bizonyult a Chance Program eredményesnek a „pszichiátriai karrier” és a különböző addikciók megállításában. Ez várható a mostani pacienseinknél is.

A most velünk dolgozó négy mentor és két (mentori feladatokat is ellátó) pszichológus közül csak egy mentor „új” a többiek már bizonyították alkalmasságukat. A stáb lassan kialakul.

Srí Lankai életkörülményeink jelentősen javultak, jelenleg két helyen összesen 11 szobánk van, szinte mindegyikhez külön fürdőszoba tartozik. Elkészült a kertben az úszómedence is.

Garai-Korzim Dávid (aki tavaly nyáron a blogot írta) újra velünk van, és vállalta, hogy hetente lesznek beszámolók.

 

Vaskuti Pál

2