Még egy esély

08 november 2014

Gál Laura írása

A Chance Program egyik alappillére, hogy a gyerekeknek be kell tartaniuk bizonyos szabályokat annak érdekében, hogy javuljon az állapotuk és hogy az együttélés gördülékeny legyen. A programban részt vevő gyerekek nagy része most tapasztalja meg először, hogy milyen az, amikor részben általuk hozott, de mindenképpen általuk elfogadott szabályok adnak keretet az életüknek. Van, akinek sikerül alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, van, akinek nem. Gábor ez utóbbi csoportba tartozott.

Naplemente cigi nélkül

Naplemente cigi nélkül

Mikor megérkezett hozzánk, egymás után szívta a cigiket, nézni is rossz volt, ahogy szinte megeszi őket, egyiket a másik után. Aztán közös megegyezéssel elkezdtük csökkenteni az adagját, végül napi tíz szálban egyeztünk meg, amit egy ideig tudott is tartani. Egy éjjel azonban nem tudott aludni, ezért egymás után elszívott közel ötven szálat, húszat zsinórban. A teraszon és a szobájában is dohányzott, ami ellenkezik a házirenddel. Ezt követően rosszul lett, hipoxiás állapotba került és egész éjjel hallucinált. Másnapra testi tünetei is lettek, szúrt a szíve, nehéz volt a mellkasa, ezért úgy döntöttünk, hogy bevisszük a kórházba. Anna és Dávid elkísérték, Dávid éjszakára is bent maradt vele. Szerencsére minden eredménye negatív volt, a szíve is rendben van.

A pszichológusok és a mentorok között hosszas vita alakult ki arról, hogy mitévők legyünk Gáborral. Felmerült, hogy további pszichiátriai és kardiológiai vizsgálatokra hazaküldjük, de végül úgy döntöttünk, hogy ezek halaszthatóak, adunk Gábornak még egy esélyt. A döntést az egész csapat közösen hozta meg, nyílt szavazással mindenki voksolt és tíz igen és egy tartózkodás mellett az a döntés született, hogy Gábor maradjon velünk. A döntést követően átalakítottuk a szobabeosztást: a két mentor, Matyi és Laura beköltöztek Roland, a pszichológus kétszobás lakásába, míg Roland a Gábor melletti szobába költözött. Így egész éjjel biztosítva van Gábor felügyelete, és ha esetlegesen ismét hallucinálna, ott van mellette valaki, aki tudja mi ilyenkor a teendő. Tibi, Gábor korábbi szobatársa most egyedül lakik egy szobában, Flórának költöznie kellett, hiszen az ő helyére költözött be Gábor. Flóra most a másik házban lakik, szintén egyedül egy szobában úgy, mint előtte.

Flóra mögött is eseménydús hét áll: mivel nem találta meg a közös hangot a mentorával, Laurával, mentorcsere történt és Anna lett Flóra mentora. Anna korábbi két mentoráltja, Gábor és Tibi is új mentorokat kaptak: Tibi mentora lett Laura, Gábor mentora pedig Pali. Flóra nem érezte jól magát a közösségben, lehangolt lett, nem akart részt venni a programokban. Pali úgy érezte, hogy a környezetváltozás segít majd kimozdítani őt a rossz hangulatból, így Anna és Flóra felkerekedtek egy négy napos útra az ország szívébe. A kirándulás láthatóan jót tett Flórának, energikusabban és vidámabban tért haza, tele új élményekkel.

Szülinap, grillezés, tengerpart

Szülinap, grillezés, tengerpart

A héten ünnepeltük Zoltán tizenharmadik születésnapját. Mindenki vett neki ajándékot, a legtöbb ajándék tuk-tukot vagy teknőst formázott, mivel ezek Zoltán kedvencei. Sütöttünk neki mangós csokitortát, aztán pedig óceánparti sütögetéssel fejeztük be a napot. Egész este énekeltünk és zenéltünk, miközben a tengeri halak és zöldségek a szabad tűzön sültek. A jó hangulatról az alábbi képek tanúskodnak.

 

2