Ismeretlen ismerősök – Elkezdődött a 2015-ös nyári turnus

14 június 2015

Garai-Korzim Dávid írása

Június 2-án érkeztünk meg Srí Lankára, hogy elindítsuk a 2015-ös év nyári turnusát. Ennek a csoportnak (az egyik) különlegessége, hogy igen nagy átfedés van az előző turnussal a mentoráltak összetételében. Ismét itt van velünk “Lara”, “Lea”, “Bella” és “Márkusz” az előző turnusból, kiegészülve “Gáborral”, “Szergejjel”, húgával “Brigittával” és anyjukkal, “Eleonórával”.

tedx kép_javított

Vaskuti Gergely a Chance Program pszichológusa

 

A mostani turnusnak a vezetője Vaskuti Gergely. Jelen van velünk Vaskuti Pál vezető szakpszichológus is, de ő ezúttal csak egy terápiát vezet; illetve itt van Takács Szilvia pszichológus is, aki első alkalommal vesz részt munkatársként a Chance Programban.

Lea a két turnus közötti idejét mentorával, Rékával Thaiföldön töltötte, s most további két hónapra tért vissza, hogy folytassa a terápiát. Lea, Bella és Márkusz a két turnus között otthon, Magyarországon volt, s ez alatt is többször találkoztak egymással, illetve egy alkalommal mindannyian találkoztunk egymással, akik a tavaszi turnus idején részt vettünk a Chance Programban. A 14 éves Gábor már “régi motoros” a program számára: a 2013 nyári első nagy csoportos turnuson is részt vett már (akkor még 12 éves volt), s utána is több alkalommal járt nálunk. Ő kissé más státuszban van most jelen: mivel pszichés szempontból már egészséges, célkitűzése erre a turnusra inkább hogy bensőségesebben megismerkedjen a program működésével, valamint a pszichológiával, és hogy behozza iskolai lemaradásait. A szintén 14 éves Szergej visszahúzódása, depressziója miatt van közöttünk, testvére és édesanyja pedig azért csatlakozott, hogy a családon belüli konfliktusokat is együtt tudják megoldani. Ők abban a különleges helyzetben vannak (ami először fordult elő a program történetében), hogy láthatták a részvétel előtt működni a programot: az előző turnus közben a programmal való ismerkedés és az állapotfelmérés érdekében ide utaztak – akkor még az apukával is kiegészülve -, részt is vettek velünk délutáni programokon, közös étkezéseken és egyenként részletesen be is mutatkoztunk nekik.

A létszám jelenleg 14 fő – 3 pszichológus-mentor, 3 mentor, 6  mentorált és Gábor. A nyári turnusokra jellemzően igen nagy lesz a forgalom. Szintén az előző turnusból ismert “Milán” jön hozzánk látogatóba, illetve vele együtt “Zalán”, aki a 2014-es téli turnusban vett részt mentoráltként. Utánuk fog érkezni Márkusz családja (szülei és két testvére), majd sorban Lea anyja (ő már járt nálunk a tavaszi turnusban) és testvére, valamint Bella apukája és két testvére (Bella anyja járt már nálunk az előző turnusban). A turnus első két hónapos szakasza különválasztható az augusztus-havi harmadik hónaptól, ugyanis a programban résztvevő mentoráltak közül sokan haza fognak menni július legvégén, s jönnek újak augusztusban.

Különös élmény lesz majd együtt látni régi ismerősöket, nem olyan régi ismerősöket és egészen újakat is, mind együtt. Látni embereket együtt, akik egymás számára egyelőre ismeretlenek ugyan, a Chance Program mégis közös élményük. Ezért jó itt dolgozni: nincs két egyforma csoport, két egyforma ember, és rengeteg helyzetben próbálhatjuk ki magunkat, rengeteg-féle emberrel. Most – nem első és nem is utolsó alkalommal – Vaskuti Gergely vezetésével veheti kezdetét a srí lankai élmény- és  pszichoterápia.

2